Ulaganje FGS-a povećava kapital Centar banke za 93 posto

Bez autora
Apr 16 2012

Fond za gospodarsku suradnju Alternative Private Equity donio je odluku o svom prvom ulaganju nakon osnutka: dokapitalizirat će Centar banku s 97 milijuna kuna. Istodobno će tvrtka Heruc u tu banku, čiji je dosad bila većinski vlasnik, uložiti 34 milijuna kuna. Time će ta mala banka na tržištu podići svoj temeljni kapital za 93 posto. Ulaganje tog FGS-a omogućit će Centar banci da podigne temeljni kapital na ukupno 272 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala bit će na razini najbolje kapitaliziranih banaka u zemlji. Dokapitalizacija označava trend koji će morati slijediti sve manje banke na hrvatskom tržištu, na čemu regulator, Hrvatska narodna banka, inzistira posljednjih godina. HNB još mora potvrditi dokapitalizaciju, a posao mora odobriti i skupština dioničara Centar banke. Konsolidacija manjih banaka očekuje se u 2012. i 2013., a ta je skupina financijskih institucija izuzetno bitna za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva koji su najčešći klijenti i Centar banke.

Ulaganje FGS-a povećava kapital Centar banke za 93 postoFond za gospodarsku suradnju Alternative Private Equity donio je odluku o svom prvom ulaganju nakon osnutka: dokapitalizirat će Centar banku s 97 milijuna kuna.

Istodobno će tvrtka Heruc u tu banku, čiji je dosad bila većinski vlasnik, uložiti 34 milijuna kuna. Time će ta mala banka na tržištu podići svoj temeljni kapital za 93 posto.

Ulaganje tog FGS-a omogućit će Centar banci da podigne temeljni kapital na ukupno 272 milijuna kuna, a stopa adekvatnosti jamstvenog kapitala bit će na razini najbolje kapitaliziranih banaka u zemlji. Dokapitalizacija označava trend koji će morati slijediti sve manje banke na hrvatskom tržištu, na čemu regulator, Hrvatska narodna banka, inzistira posljednjih godina. HNB još mora potvrditi dokapitalizaciju, a posao mora odobriti i skupština dioničara Centar banke.

Konsolidacija manjih banaka očekuje se u 2012. i 2013., a ta je skupina financijskih institucija izuzetno bitna za razvoj malog i srednjeg poduzetništva te obrtništva koji su najčešći klijenti i Centar banke.

"Mnoge male banke u Hrvatskoj zbog efekata ekonomske krize i sve većih zahtjeva regulatora u pogledu kapitalne adekvatnosti, dugoročno ne mogu samostalno održati svoj tržišni položaj pa je njihova konsolidacija logično rješenje", istaknuo je Zoran Zemlić, član uprave Alternative Private Equityja. Napomenuo je da su FGS-ovi prirodni partner u projektu konsolidacije malih banaka, jer spajaju interes privatnih ulagatelja u fond, koji žele ostvariti zadovoljavajući povrat na uložena sredstva, s interesima države koja uz postizanje zadovoljavajućeg povrata želi pridonijeti stabilnosti gospodarstva i njegovu rastu.

Poslom je zadovoljan i Dragutin Biondić, predsjednik Nadzornog odbora Centar banke, koji je istaknuo da se dokapitalizacijom stvara pretpostavka da ta banka postane važan čimbenik u procesu konsolidacije malih banaka u Hrvatskoj.

Inače, Centar banka prošlu je godinu završila s bruto dobiti od 3,3 milijuna kuna, ali i graničnom stopom adekvatnosti jamstvenog kapitala od tek 13,11 posto. Aktiva banke iznosi 1,6 milijardi kuna. U Hrvatskoj posluju čak 22 banke s aktivom manjom od 3 milijarde kuna, dok se nekoliko njih, poput Centar banke, suočava s graničnom stopom adekvatnosti kapitala koja mora iznositi minimalno 12 posto.

S druge strane, od pet fondova gospodarske suradnje samo ih je tri provelo ulaganje nakon što su osnovani. Prema novom pravilniku koji je donijelo resorno ministarstvo, društvu za upravljanje FGS-om koje ne plasira ulaganje do zadnjeg dana lipnja prijeti oduzimanje dozvole za rad. Čini se stoga da će dokapitalizacija manjih banaka biti prilika za FGS-ove, a s obzirom na bankarske marže i činjenicu da su banke uglavnom poslovale s bruto dobiti, prinosi za ulagače gotovo su sigurni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik